A magasnyomtatás (Letterpress)

Egy különleges grafikai eljárás, melynél a nyomódúc felületéből azok a részek emelkednek ki, amelyek a lenyomat rajzát adják, ill. a festékezés és a nyomtatás után a festéket a papírra viszik át. A fehérnek szánt részeket mechanikus (vésés, metszés, kaparás) vagy kémiai (maratás, olvasztás) eljárásokkal távolítják el.

A Letterpress módszere

A magasnyomású dúcok festékezésére sűrű, kemény, olajos nyomdafestéket (korom, lenolaj keveréke) vagy rizskeményítővel elkevert vízfestéket használnak. A nyomdafestéket festékező kövön gumihengerrel széthengerelik, majd a dúcra bőrtamponnal vagy kemény gumihengerrel egyenletesen viszik fel. A festékező hengerek felületének síkjában elhelyezkedő, kiemelkedő részeket a festékező hengerek lefestékezik, majd a nyomóhenger a papírt a nyomóformához szorítja, és átveszi a festéket. A lenyomatoknál a festék laposan nyomódik a papírra, amelynek a hátoldalán enyhe lenyomat jön létre.

Az egyik legősibb nyomtatási eljárás, melynek technikáját az i. e. időkben is használták, legelőször a távol-keleti civilizációkban.

Minőség

Magasnyomás képes a magas színvonalú munka nagy sebességgel történő elvégzésére. Originális technológia, amelynek folyamata nagyfokú mesterségbeli tudást igényel, és szakértelemmel a magasnyomás a legkifinomultabb egyedi tipográfia. Alkalmas prémium minőségű, kézzel készített, limitált példányszámú könyvek, művészeti könyvek, valamint high-end üdvözlőkártyák, meghívók, névjegyek, étlapok, katalógusok elkészítésére.

A digitális és ofszet nyomtatás kereskedelmi, kommerciális felhasználásával szemben

a Letterpress az újjáélesztett cizellált és kifinomult nyomdatechnika csúcsminőségét  képviseli.

Fel